« naar overzicht

Historische binnenstad Leerdam aan ramp ontsnapt

20 juni 2017

LEERDAM – Het oude historische centrum van Leerdam is aan een grote ramp ontsnapt. Op zaterdagavond  17 juni is er een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer van Leerdam was snel ter plaatse maar kon moeilijk in het pand komen om het vuur te bestrijden. Hierdoor sloeg de brand over naar het naastgelegen gebouw.

Historische Centrum

Het centrum van Leerdam bestaat uit prachtige oude gebouwen. Deze staan dicht op elkaar en bestaan voor een groot deel uit hout. Lange tijd was er grote angst dat het vuur niet te houden zou zijn en als een lopend vuur het centrum zou verwoesten.

De brandweer schaalde al snel op naar ‘zeer grote brand’. Maar ook de wind hielp flink mee en zorgde ervoor dat de brand niet kon overslaan naar de overkant van de straat.

Binnenstad gered

Burgemeester Bruinsma spreekt vol lof over de brandweer. “Ze hebben echt een geweldige prestatie geleverd vannacht. Van alle kanten is er geblust met veel materieel. Dat heeft al die mooie panden in onze binnenstad gered.” Korpsen uit de hele regio, zoals Arkel, Asperen, Meerkerk en Hoornaar werden opgeroepen.

Hennepplantage

Zeer waarschijnlijk is de brand begonnen bij een hennepplantage. Het is nog onbekend of deze schade verzekerd is. De schade aan het naburige pand is enorm.

Belending

Coolen Expertise is ingeschakeld door de eigenaar van het belendende pand. Deze heeft eveneens zeer grote schade opgelopen.

  • Deel dit artikel:
  • Linkedin
  • Twitter
  • Facebook
  • googleplus