« naar overzicht

Droge koude oostenwind zorgt voor veel extra branden

05 april 2013

De afgelopen weken waait er veelvuldig een zeer koude droge wind vanuit het oosten/noordoosten, die veel branden veroorzaakt, niet alleen in natuurgebieden, maar ook aan woningen. Volgens contra-expert Klaas Coolen van Coolen Expertise vallen opvallend veel rietgedekte woningen momenteel aan brand ten prooi.

De meeste branden ontstaan als een schoorsteenbrand en slaan over naar de zolder of de rieten kap. "Maatschappijen zoals Zevenwouden en onderlinge De Onze Verzekeringen hebben extra pech aangezien zij gespecialiseerd zijn in verzekeringen voor woningen met rieten daken", aldus Coolen. Zo liep een bij Zevenwouden verzekerde woonboerderij in Helvoirt eind maart door brand € 300.000 schade op.

"De rieten daken zijn door de winter, het uitblijven van neerslag en het sneller uitdrogen door de sterke oostelijke wind extra gevoelig voor vonken en smeulende brandresten. Daarbij komt dat door de sterke wind de trek in schoorstenen flink wordt bevorderd. Het vuur in de haard wordt zodoende nog heter en zorgt voor nog meer trek, met als gevolg hogere temperaturen in het rookkanaal. Materialen rondom het rookkanaal zijn relatief droger dan normaal. Gepaard met hogere temperaturen kan dit zorgen voor extra brandgevaar en het pyrofoor worden van brandbare materialen." Coolen wijst er ook op dat aan het einde van het stookseizoen veel rookkanalen nog niet zijn geveegd en vonkenvangers nog vol zitten met brandresten of door de harde wind niet afdoende werken.

Link naar originele artikel In Assurantie Magazine

  • Deel dit artikel:
  • Linkedin
  • Twitter
  • Facebook
  • googleplus