Uitkeringstermijn bedrijfsschade vaak ontoereikend

Tijdens ons werk als contra-expert komen we alle soorten polissen, voorwaarden en clausules tegen. Verzekeringen die met zorgvuldigheid en kennis door een intermediair zijn geadviseerd. Na een brandschade blijkt de praktijk echter zeer onvoorspelbaar te zijn en ontstaan er mooie uitdagingen voor ons als de eigen expert van verzekerde.

Vaak worden wij ingeschakeld bij grote bedrijfsmatige en agrarische brandschades. Er gaan wilde getallen en verhalen rond over dat meer dan 50% van de bedrijven na een grote brand failliet gaat. In onze praktijk zien we dat het niet zo extreem is gesteld en dat zeker 95% door kan gaan. Maar deze bedrijven hebben wel allen een bedrijfsschadeverzekering.

Grote calamiteit; bedrijfsschadeverzekering is cruciaal

Een grote calamiteit waardoor een bedrijfspand voor langere tijd niet bruikbaar is, kan ervoor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten voor langere tijd niet meer zijn uit te voeren. Soms kunnen de werkzaamheden elders worden doorgestart, maar dat gaat vaak gepaard met flinke extra kosten, lagere brutomarges en marktverlies.

Alleen dekking voor materiële schade is meestal onvoldoende om deze schade te dekken. Daarom is een bedrijfsschadepolis voor ieder bedrijf van levensbelang. Daarbij zijn een goed verzekerd belang en een 30% acres/decres-clausule natuurlijk noodzakelijk, maar bovenal een uitkeringstermijn die lang genoeg is. In de praktijk zien we steeds vaker dat aan de eerste twee voorwaarden redelijk wordt voldaan, maar met de termijn nog veel te zuinig wordt omgegaan. Dat zorgt voor veel ellende.

Uitkeringstermijn bedrijfsschade

De uitkeringstermijn is de maximale periode waarbinnen de uitkering plaatsvindt en vangt aan op het moment van de schade. De uitkeringstermijn is meestal bepaald op 26, 52 of 104 weken. In de praktijk zien we voornamelijk 52 weken. Maar in veel grote(re) schadegevallen is dat ontoereikend.

Veel bedrijven worden na een grote calamiteit namelijk geconfronteerd met marktverlies. Het terugwinnen van deze klanten kost veel tijd en geld. Een verzekeraar kijkt alleen naar de verzekerde termijn en niet naar de periode daarna. Belangverlies en extra kosten ter beperking van de bedrijfsschade worden na de termijn nooit vergoed. En extra kosten gemaakt in de verzekerde termijn moeten een positief effect te hebben ìn de desbetreffende termijn, en niet daarna. Want dan worden deze niet vergoed.

Ons advies is dus om bij de (jaarlijkse) beoordeling van de polis uit te gaan van het ‘worst-case-scenario’. Houd hierbij rekening met sloop, ontwerp, vergunningen, werkelijke bouwtermijn, bedrijfsinrichting, ingebruikstelling, voorraadopbouw, etc. En vergeet zeker de periode hierna niet voor het omzetherstel.

Kortom: geef de lengte van de termijn prioriteit boven een premiebesparing en zorg ervoor dat het lot niet nog een keer op Jonas valt.

Lees hier meer over bedrijfsschade en de bedrijfsschadeverzekering: Contra-expertise bij bedrijfsschade

Vragen over bedrijfsschade?

Heb je vragen over bedrijfsschade of de uitkeringstermijn van jouw polis? Of als je intermediair bent: over een schade van een klant? Neem dan gerust contact met ons op. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

drs. K. (Klaas) Coolen

06 22 92 45 33

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×